Med uppkavlade ärmar

När jag hade deppat klart över mina tillkortakommanden som hundtränare så var det alltså dags att göra upp en plan för vägen framåt. På ett sätt tillbaka till en bra känsla inne på tävlingsplan kanske man skulle kunna säga, men Tango och jag är ju inte exakt samma som vi var för ett år sedan. I vissa hänseenden så har vi tappat, men i andra så har vi samtidigt utvecklats och den utvecklingen vill jag förstås ta med. Framåt är alltså riktningen för oss. Jag vill att vi ska ha roligt när vi tävlar och jag vill att det ska kännas lätt och flytigt.

Något som jag fått lära mig ett antal gånger om oss som ekipage och som jag får acceptera är att vi behöver en stor träningsmängd för att vara i tävlingsform. Mer än andra? Säkert mer än vissa, men samtidigt också ganska oväsentligt hur det förhåller sig med det. Det viktiga är ju att jag vet vad vi behöver göra och ser till att ge Tango och mig förutsättningarna för att göra det jag vill på ett sätt som jag vill.

Precis som det varit denna hösten, så kommer det att komma perioder med mindre träning i framtiden också. Det är nog rent av en förutsättning för att leva ett balanserat och hållbart liv för oss båda, men jag får nu också inse att i sådan perioder så ska vi inte tävla. Egentligen så handlar det inte om att vi ska träna så mycket mer än vad vi gjort i våra aktivaste perioder, men jag ska göra mig själv mer medveten om vår formkurva. Jag tänker nu sätta mig ner och titta framåt i kalendern och försöka planera formkurvan och därefter behöver jag samtidigt bli bättre på att anpassa mig efter hur den i verkligheten blivit.

Även om jag alltså också tidigare har förstått att vi behöver en stor träningsmängd för att vara på topp, så har den bakomliggande orsaken till det inte varit helt klar för mig. Det är nog faktiskt inget jag ens reflekterat så mycket över om jag ska vara ärlig. Nu har jag dock en teori. Tango är nog egentligen inte en hund med väldigt hög arbetskapacitet och motor. Det är lätt att bli lurad av att hon ofta ligger på en hög aktivitetsnivå och har mycket energi och spring i benen, men det är ju egentligen inte samma sak. Jag skulle kanske inte säga att hon ger upp lätt, men hon tar gärna hjälp av mig och det är ju också en väldigt fin egenskap. Hon samarbetar gärna och hon gör gärna sina uppgifter, men när det tar emot så blir insatsen inte helt hundra. Det är en sida som jag känner igen i mig själv när det gäller fysiska utmaningar. Jag är visserligen seg och envis, men har svårt för att mobilisera mina krafter och ta i det där lilla extra när det är riktigt tungt. Egentligen så tror jag inte att detta är någon egenskap som är särskilt unik för Tango och mig. Det finns ju en funktion i att inte göra slut på sina krafter och det är ju både smart och normalt. Samtidigt så vet ju jag också hur härligt det känns när man blir pushad, tar i och verkligen ger allt. Det är ju en fantastisk känsla i sig självt och den vill jag gärna ge oss båda tillfälle att uppleva.

Att göra lite till när det tar emot är något som jag tror att vi behöver få kontinuerlig träning på för att hålla i liv. Jag behöver visa och påminna Tango om att det är väl värt att göra det på lydnadsplan. På sommaren när det är varmt så får vi naturligt mycket sådan träning eftersom vi inte behöver träna särskilt länge för att hamna där, men på hösten och vintern så krävs det desto mer och då blir det samtidigt inte lika ofta som man får till det där.

Det är viktigt för oss att träna mycket lydnad, men det är inte bara i lydnadsträningen vi kan jobba med detta. Jag tror att man kan träna sitt pannben, som detta till viss del handlar om, även i andra situationer. Till exempel i spårandet så har Tango en gräns när hon inte riktigt orkar koncentrera sig fullt ut och att i de läget få henne att försöka lite till och då nå fram till slutet stärker pannbenet lite till. En annan sak som jag måste arbeta mer med är att hålla på kriteriet för Tangos engagemang. Om hon inte är med i träningen fullt ut så blir det varken kul för henne eller för mig och sådana goda vanor kan vi förhoppningsvis ta med oss in på en tävlingsplan så småningom.

Det pratats kanske en del om fysträning för att hålla hunden stark och hållbar, men jag tycker ändå att det är en underskattad bit. Att fysisk aktivitet, styrketräning och pulshöjande träning har stor effekt på våra hjärnor är känt genom forskning och det borde rimligtvis vara samma för hundarna. När vi fystränar regelbundet så höjer vi vår koncentrationsförmåga och förbättrar inlärningen, det är jag övertygad om. Jag har tänkt att vi ska återuppta simträningen för det passar ju bra så här års och jag ska försöka hitta ett sätt att få in löpning i våra rutiner. Allra helst och bäst hade varit om vi kunde träna lite intervaller, och det har jag velat i flera år, men ändå inte lyckats ta mig över det mentala motståndet. Kanske är det dags nu.

Ett sista område som jag försummat det senaste är att se till att tävlingsträna regelbundet och se till att Tango får lika hög förväntan på tävlingslika situationer som hon har i träning. Jag tränar väldigt gärna själv med mina hundar och jag har nog helt enkelt blivit lite för bekväm med det och i princip inte skapat eller tagit några tillfällen för tävlingsträning det senaste halvåret. Jag blev nog lite tagen på sängen av hur mycket vi faktiskt behövde sådan träning så det får det bli ändring på.

Det är skönt att ha en plan och även om jag vet att det kommer att krävas mycket jobb från oss båda, så vet jag också att det ger mig en stor tillfredsställelse att göra en plan och följa den mot ett uppsatt mål. Kanske når vi inte hela vägen fram, men då vet jag i alla fall att jag har gjort vad jag har kunnat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.