99% av prestationen

För en dryg vecka sen kom beskedet att Tango och jag hade kvalificerat oss till SM i lydnad som i år går i Hallsberg. Att få tävla SM har varit ett drömmål. Något som jag har haft blygsamt sikte på egentligen ända sedan Tango flyttade hem till oss. Förra sommaren så kändes tanken på att ta sig till SM helt befängd och jag kunde inte förstå hur jag ens hade kunnat ha det som mål. Jag har lärt mig mycket sedan dess, bland annat att jag inte vill välja mål utifrån vad jag tror att vi klarar, utan välja både mål och väg grundat på vad jag faktiskt vill göra. En annan lärdom är att det viktiga inte är att aldrig tappa tron på sig själv, det viktiga är att inte sluta arbeta mot det mål jag faktiskt vill nå. För har jag inte bara valt mål, utan även väg utifrån att jag vill gå den, ja då spelar det faktiskt inte lika stor roll om jag inte når fram till slutdestinationen.

Varför har jag då velat ha SM som mål? Ja, den frågan har jag ställt mig själv många gånger och för mig är det nog väldigt kopplat till varför jag vill tävla med hundarna överhuvudtaget. Jag är fascinerad av att kunna vara bäst när det gäller, att sätta momenten just på tävling och att visa upp sitt bästa samarbete under bedömning. Med bästa så menar jag vårt bästa som ekipage, och inte i förhållande till någon annan. Med en SM-start sätts ju allt detta ännu mer på sin spets. Ingen annan tävling blir en lika självklar prioritet över alla andra och man kan inte skjuta fram målet några veckor. Det är just denna specifika tidpunkt som man vill toppa formen till och jag tror inte att jag skulle kunna få fram den känslan med någon annan tävling. Min tacksamhet över att få möjligheten att anta denna utmaning tillsammans med Tango är ofantligt stor.

Att göra en plan för träningen och alla förberedelser inför är en stor del av upplevelsen för mig som jag också ser väldigt mycket framemot. Jag har fått en push att lägga in en högre växel, men också att prova lite nya saker. Jag tror att Tango verkligen kommer att gilla den här satsningen och min förhoppning är att kunna bygga mycket självförtroende i henne och att vi kommer att bli ännu starkare tillsammans genom den här erfarenheten. Även om jag håller fast siktet vid att Tango och jag ska tävla SM när hon är 12 år gammal, så vill jag stanna upp och njuta av den här gången som om det blir den enda. Jag vill kunna se tillbaka på det här SM:et som en av alla härliga och roliga saker Tango och jag gjort tillsammans och i det bygger vi också något bra inför framtiden.

I ett avsnitt av Monkey Mindset (en podd om mental träning) så sägs det att 99% av prestationen är förberedelserna inför en tävling, medans själva tävlingen bara står för 1%. Jag tycker att det låter väldigt rimligt. Däremot är det ju inte rimligt att utvärdera hela sin prestation, alltså inklusive alla förberedelser, bara utifrån en liten del av den. Även om allt går åt skogen under SM så vill jag kunna se prestationen jag gjort i förberedelserna inför och därför har jag skrivit ner en noggrann plan och tänker logga hur jag följer den. Det första jag har skrivit ner i min planering är att syftet är att lära mig mer om hur vi blir bäst när det gäller.

När jag var ute och promenerade häromdagen så kom en härlig målbild lite grann från ingenstans och liksom bara landade i mig. Det var något som jag inte ens hade reflekterat över tidigare, men jag började tänka på hur jag skulle känna när jag vaknar upp på måndagen efter SM-helgen. Målbilden som jag fick upp var att vi kommer att vakna och vara sugna på att gå ut och träna tillsammans. Jag kommer att vara full med inspiration och nya lärdomar och vilja omsätta dem i min egen träning. Min plan är att verkligen satsa allt jag kan mot SM under dessa månader och jag inser att vi kanske kommer behöva lite vila efteråt. Men vår träningslust vill jag ska vara intakt.

Den här bilden pryder min träningsplan och den känslan av stolthet och glädje över min lilla hund som jag kände där och då vill jag ha med mig ända in på plan i Hallsberg.
Foto: Rose-Marie Johansson

Så vad har jag då konkret lagt in i min träningsplan. Jag har bestämt mig för att satsa mycket på att vara i bra fysisk och mental form vid SM. Därför kommer jag att prioritera mycket konditionsträning för Tango och mig tillsammans. Jag tror att en god fysisk form kommer att ge oss båda gott självförtroende och bra förutsättningar för att orka med långa dagar på tävlingsplatsen, värme och andra påfrestningar.

Mentalt så tränar jag bland annat genom en affirmationsbok som jag har jobbat med sedan i oktober. Det har varit ett sätt att göra mental träning väldigt praktisk och konkret för mig själv. Mitt beting är att skriva en sida efter varje pass och där skriver jag dels ner bra saker och positiva känslor från passet, och dels affirmationer för sådant som jag vill ska utvecklas i vårt samarbete. Att blanda mellan verklighet och fantasi på det viset har känts väldigt effektfullt för mig.

En korning bild fotad från Norrtelje Tidning. Ett härligt minne från när vi var åskådare på SM 2016.

Miljöträning i stökiga miljöer har jag också planerat in lite tillfällen för och här ligger mitt fokus framför allt på att Tango får öva på att orka med miljön utan att den tar för mycket krafter och att kunna slappna av och ta det lugnt när tillfälle ges. Jag är väldigt glad för att Tango och jag har varit och tittat på de senaste fyra SM i lydnad så att jag dels vet hur miljön runtomkring och på plan brukar vara, och dels vet hur Tango klarar av den. Där har hon verkligen utvecklats från år till år och det känns gott att ha med sig nu.

Sist, men inte minst, så har vi själva lydnadsträningen. Där vill jag inte ändra så mycket utan använda det jag vet funkat tidigare för oss som ekipage. Det blir fokus på att ha en så stabil helhet som möjligt och så har vi några särskilda detaljer som jag gärna vill förbättra. Lite specifika saker som att ha många, och närgångna, funktionärer på plan, att kunna göra saker tätt mot publik eller med andra hundar som gör fartiga moment i ringar nära tänker jag dock att vi ska öva oss på.

Det är helt enkelt en väldigt rolig, spännande och utvecklande tid som vi har framför oss och min tacksamhet över att jag får göra detta tillsammans med Tango, men även med stödet från familj, vänner och våra träningskompisar, är oerhört stor.

2 reaktioner på ”99% av prestationen

  1. Maria Eidenskog skriver:

    Kul att få ta del av dina tankar om SM-uppladdningen! Det låter som du har en bra plan och jag blev själv inspirerad att fundera mer kring vår uppladdning. Tack för pod-tips och inspiration!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.